Makrokalkulačka

Home  >>  FotoBlog  >>  Makrokalkulačka

Makrokalkulačka

12
Čvc,2015

1

 

O Makrokalkulačce

Část vzorečků je s výslovným svolením autora převzata z webu http://extreme-macro.co.uk/calculators/. Výpočet zvětšení s reverzním objektivem (originální vzorečky z téhož webu se mi nepozdávaly), výpočet zvětšení s telekonvertorem, výpočet zvětšení podle rysky pravítka, výpočet hloubky ostrosti a přepočet zvětšení objektivu z formátu 1:x na x:1 jsou mým dílem. Berte prosím na vědomí, že výpočty zvětšení jsou v některých případech spíše orientační. Pokud máte sestavu doma, tak zdaleka nejspolehlivějším způsobem výpočtu jejího zvětšení v praxi je vyfocení rysky pravítka! Pominu-li vedlejší funkce (výpočet jemnosti makroposuvu, vlastností mikroskopových objektivů a přepočet formátu zvětšení), tak kalkulačka tu je především pro ty, kteří ještě nemají nakoupeno, a zajímá je, jakého zvětšení dosáhnou s tím a tím udělátkem.

Proč vznikla?

Určitě nejsem jediný, kdo zná (a hlavně uznává) web http://extreme-macro.co.uk/. Upřímně doufám, že tomu tak je, protože jsem tady na něj několikrát odkazoval. Pro mnohé, především pokročilejší makrofotografy je to téměř modla, jelikož jde skutečně o zdroj překypující informacemi ze snad všech koutů i zákoutí makrofotografie. Je to úžasná studnice návodů, triků, zkušeností a cenných rad člověka, který o tom vážně něco ví. V rámci webu lze mimo jiné najít i několik zajímavých kalkulaček pro výpočet vlastností sestav s – mezikroužky, makroměchy, předsádkami Raynox (případně i jinými), reverzně uchyceným objektivem a reverzně spárovanými objektivy. Dále tam je kalkulačka na výpočet jemnosti posuvu u skládaček a výpočet vlastností mirkoskopových objektivů. Celé stránky jsou samozřejmě v angličtině, čímž se celý zdroj stává pro mnohé bohužel zcela bezcenným. Zatímco ale značnou část informací lze vyčíst i z českých článků o makru (viz Rozcestník), v případě kalkulačky tomu tak není. Popravdě si nepamatuju český článek, ve kterým by byl uveden jakýkoliv vzoreček. A právě proto jsem se rozhodl, samozřejmě po dovolení se autora webu, přeložit tyto kalkulačky do češtiny a v zájmu přehlednosti je rovnou spojit do jedné velké Makrokalkulačky. V průběhu testování mě ještě napadlo pár doplňkových přepočtů, které by bylo fajn mít po ruce, protože si je začátečníci třeba neumí spočítat sami.

FAQ

  • Otázka: Nejde mi zadat hodnota s desetinnými místy.
    • Odpověď: Místo desetinné čárky používejte tečku.
  • Otázka: Kalkulačka po mně chce zvětšení něco:1, ale ve specifikaci objektivu je zvětšení jako 1:něčemu.
    •  Odpověď: U „nemakro“ objektivů se často uvádí poměr zvětšení obráceně. Pro přepočet použijte funkci Přepočet zvětšení objektivu na formát x:1.
  • Otázka: Nechápu funkci Výpočet zvětšení sestavy z vyfoceného pravítka.
    • Pozorně si přečtěte odstavec O Makrokalkulačce.
  • Otázka: Pole na vyplňování hodnot jsou zbytečně velká, kalkulačka je pro mě nepřehledná.
    • Odpověď: To je bohužel problém WordPressovské šablony, který se mi nepodařilo vyřešit. A i kdyby jo, jednalo by se o porušení podmínek jejího užívání. Customizací stránek na míru šabloně (a obráceně) jsem strávil hodně času, a tak ji rozhodně nehodlám měnit.
  • Otázka: Proč v kalkulačce nejsou výpočty kombinací různých modifikátorů zvětšení (např. sestava s mezikroužky a reverzem/předsádkou)?
    • Odpověď: Abych pravdu řekl, nevím, jak to spočítat. Řešil jsem to hodněkrát, někdy mi to vycházelo, jindy ne. Prostě mě nenapadá univerzální formule, jak to spočítat. Že to není tak snadné, dokazuje fakt, že se mi jednou po přidání 1.4x teleconvertoru zvětšení zmenšilo 🙂 Navíc se mi nad tím ani moc bádat nechce, protože buď si zvětšení člověk spočítá (pomocí pravítka), až to poskládá, nebo to zkrátka nějak odhadne, protože v těchto případech zpravidla nejde o začátečníky. Nicméně pokud někdo víte, jak na to, samozřejmě to rád do kalkulačky přidám.
  • Otázka: Proč v kalkulačce chybí výpočet tohoto a támhletoho?
    • Odpověď: Kalkulačka obsahuje výpočty všeho, co jsem v souvislosti s makrem našel/vymyslel. Pokud vás napadají další užitečné výpočty, budu rád, když se s nimi se mnou podělíte. Můžete mě kontaktovat třeba na Facebooku.
  • Otázka: V originální kalkulačce z http://extreme-macro.co.uk/calculators/ mi vychází jiné výsledky!
    • Odpověď: K tomu může dojít jen v jednom případě. Výpočet vlastností sestavy s reverzně uchyceným objektivem – původní vzorec se mi vůbec nelíbil (po pravdě jsem jej ani pořádně nepochopil), a tak jsem ho výrazně modifikoval. Pokud se výsledky rozcházejí i někde jinde, může jít o problém zaokrouhlování mezivýsledků na odlišný počet desetinných míst. V tom případě budu rád, když mě na chybu upozorníte.
  • Otázka: Zajímají mě vzorečky, se kterými kalkulačka pracuje.
    • Odpověď: Vzorečky z http://extreme-macro.co.uk/calculators/ jsou přístupné v uvedeném zdroji, nicméně všechny vzorečky (vč. těch mých) mám v plánu někde tady zveřejnit, a to jakmile si na to udělám čas (a pokud na to nezapomenu).

One Comment so far:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

MakrokalkulačkaDigitální tvorba